Wat is een desktoptaxatie

Een "desktop" taxatie is een verkort taxatierapport waarbij de taxateur het te taxeren woonhuis niet zelf bezoekt. Eigenlijk kijkt de taxateur alleen op basis van verkochte woningen in de buurt welke waarde aannemelijk zou zijn. De waarde wordt in de basis berekend door een computer om vervolgens nagekeken te worden door een taxateur. Dit type taxatie is afgelopen jaar door geldverstrekkers vanwege de eenvoud, snelheid en lage kosten veelvuldig gebruikt voor oversluitingen en renteverlagingen van hypotheken.

Voorlopig even geen desktoptaxaties

Basis Taxaties voert geen destoptaxaties uit omdat deze taxatievorm inmiddels onder vuur ligt en deze taxaties niet aan Nederlandse en Europese regelgeving voldoen. Dit laatste is niet omdat de taxateur de woning niet zelf heeft bekeken maar vooral omdat de taxateur in de meeste gevallen helemaal niet bekend was in de regio van het te taxeren woonhuis. Daarnaast was er bij deze taxaties geen schriftelijke opdracht rechtstreeks aan de taxateur (waarmee deze de verantwoording neemt voor de taxatie) en was de controle op de kwaliteit te laag.

Banken en andere geldverstrekkers hebben nog steeds de mogelijkheid om deze taxaties aan te vragen maar de plaatselijke taxateur zal deze vermoedelijk niet meer willen uitvoeren.

 

Logo NRVT Logo NWWI